علت درد ساق پا
آیا علت درد ساق پا را می دانید؟ ساق پا از دو ماهیچهی دوقلوی نعلی شکل (سولئوس) و (گاستروکنمیوس) تشکیل یافته است. محل پیوستن این عضلات در تاندون آشیل که به پاشنه پا چسبیده اند می باشد . گاهی ساق پا دچار درد شدیدی می شود.
این نوع از درد به دلیل فشار بیش از اندازه بر روی بافت هایی که استخوان ساق پا را به عضلات اطراف آن متصل می کنند و همچنین فشار بر روی استخوان ساق پا بوجود می آید.علت این درد به خاطر فشار زیادی است که بر استخوان وارد شده و منجر به ورم عضلات و افزایش فشار و ایجاد التهاب می شود..
از عوامل دیگر بروز این دردها واکنش های استرسی به شکستگی های استخوان است. ترک های کوچکی بر اثر ضربات مداوم وارد شده در استخوان های پا ایجاد می شوند. اگر در این میان استراحت کافی داشته باشید این ترک ها ترمیم می شوند. در غیر اینصورت ترک های کوچک به شکستگی کامل یا شکستگی استرسی تبدیل می گردد.
درد ساق پا چیست؟
یکی از آسیبهای رایج بین ورزشکاران درد ساق پا است. درد ساق پا از استخوان ساق پا شروع و بعد از آن به سوی قسمت پایینی جلوی ساق پا کشیده می شود..
درد ساق پا در کسانی که در ناحیه پا در فعالیتهای پربرخورد شرکت میکنند بیشتر ایجاد می شود..بین کارکنان ارتش، رقصندهها و دوندگان این درد بیشتر دیده میشود. در این هنگام به علت تغییر استخوانها، تاندونها و بافتهای عضلانی این درد بروز می کند.
اگر با وجود درد در ساق پا به فعالیت ادامه داده شود ممکن است بافتهای زیرین پا دچار آسیب گردند. در این هنگام دور شدن از برخی فعالیتهایی که باعث آسیبدیدگی شدهاند و همچنین یک استراحت دو، سه هفتهای توصیه می گردد.

دلایل دیگر دردهای قدامی ساق پا عبارتند از:
سندرم پای صاف و علت درد ساق پا
ایجاد ضعف در ناحیه عضلات ران یا باسن
اثر عدم انعطاف پذیری در علت درد ساق پا
انجام اشتباه تمرینات در علت درد ساق پا
فشار بیش از حد به ساق ها میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
در سراشیبی دویدن و علت درد ساق پا
روی زمین ناهموار و سطح شیب دار دویدن
برای دویدن یا کار کردن از کفش نامناسب استفاده کردن
انجام ورزش هایی با شروع و پایان های سریع
وقتی تاندون ها و عضلات پا خسته هستند معمولا دردهای قدامی ساق پا ایجاد می شوند . کسانی که بیشتر در معرض دردهای قدامی ساق پا هستند شامل افرادی هستند که کف پای صاف دارند، ورزشکاران، سربازان، و رقصنده ها، خانم ها.
در افراد مختلف درد ساق پا متفاوت است، علائم و نشانه های این درد شامل خستگی، درد خفیف تا شدید، گاهیاوقات همراه با سفتی در قسمت تحتانی پشت پا می باشد.
علائم وخیم بودن درد ساق پا
ورم
ضعف پا
قرمزی، التهاب ساق پا
رنگپریدگی ساق یا سردی غیر عادی
بیحسی در قسمت ساق پا
بیش از اندازه جمع شدن مایعات در بافتهای بدن
بعد از دیدن این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید. با اینکه بیشتر موارد درد ساق پا با درمانهای خانگی قابل رفع هستند، اما در برخی موارد نیاز به مراقبتهای پزشکی وجود دارد.
درمان درد ساق پا
3 مرحله جهت درمان درد ساق پا وجود دارد:
مرحله اول ، کاهش درد و تورم است.
مرحله دوم ، شناسایی عوامل علت درد ساق پا و بازگرداندن عضلات به وضعیت مناسب.
مرحله سوم ، مرحله بازتوانی کامل که امکان دارد 3 تا 12 هفته طول بکشد.
اولین مرحله درمان درد ساق پا، شامل حفاظت، کمپرس یخ، استراحت، بالا نگه داشتن پا، پیچیدن نوار فشرده برای 10 دقیقه و تکرار آن در طی 24 ساعت می باشد.از طرفی پیچیدن ساق دردناک پا میتواند به کاهش علائم درد کمک و آن را بهبود بخشد. این روش ساده موجب محافظت عضلات قسمت پایین ساق شده و آنها را به سمت بالای استخوان ساق پا میکشد. در این حالت استراحت لازم به قسمت دردناک پا داده می شود.
دیگر راه های درمان درد ساق پا
کفی و کفش: پوشیدن کفشهایی که تخت سخت دارند روی سطوح سخت موجب زدن ضربه به کف پا می شود. در این حالت کاهش ضربه و شوک بر قسمت پایینی ساق با استفاده از کفیهای جذب کننده ضربه در کفشها ممکن است
در صورت امکان می توانید به جای استفاده از کفشهای ساخته شده با چرم سخت از کفشهای نرمتر استفاده نمایید.
دارو: داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن برای کاهش درد و تورم کارآمد می باشد.
تمرینات ورزشی: میتوانید تمرینات انعطافی و تقویتی را وقتی توانستید فعالیتهای روزانه را بدون درد انجام دهید آغاز کنید. ابتدا از تمرینات کششی ماهیچههای ساق پا شروع کنید. بطوریکه هر کشش را حداقل سه مرتبه در روز و به مدت 30 ثانیه انجام دهید.
ماساژ: از ماساژدرمانی در ناحیه عضلات ساق پا و عضلات عمیق ساق پا نیز می توانید پس از 3 روز استفاده کنید.
لیزردرمانی: بعد از کم شدن تورم، در محل آسیبدیده درد کاهش مییابد و واکنش محل آسیبدیده به درمانهای دیگر بخصوص لیزر درمانی بهتر می شود.
مگنتتراپی: برای کسانی که دچار آسیبدیدگیهای نقطهای مانند درد ساق پا شدهاند مگنتتراپی مفید است. روش کار مگنتتراپی افزایش گردش خون و تسریع روند بهبودی می باشد..
تزریق پی آر پی: ضرورت عمل جراحی برای برداشتن بافت اطراف تاندون دیده نمی شود. تزریق پی آر پی جایگزین جدیدتری می باشد. این کار که با تزریق خون خود فرد صورت می پذیرد میتواند موجب التیام درد با تحریک بافت شود.