اوزون تراپی زانو
اوزون تراپی زانو بهعنوان یک روش بدون نیاز به جراحی امروزه جای خود را در میان سایر روشهای درمانی باز کرده است. همانطور که شاهد هستید با بالا رفتن سن و روند پیری غضروفها دچار فرسودگی و پیری شده که این روند مشکلاتی را برای افراد به همراه میآورد.
یکی از قسمتهایی که بسیار در این روند با مشکل رو به رو میشود غضروفهای زانو هستند این غضروف بین ران و ساق پا قرار دارد و از قاعده روند فرسایشی به دلیل پیری بیبهره نخواهد بود. در علم پزشکی به این مسئله آرتروز زانو میگویند. ساییدگی مفصل زانو که همان از بین رفتن پیشرونده غضروف مفصلی است یکی از رایجترین بیماریهای رایج زانو و از شایعترین اشکال آرتروز میباشد. جنس غضروف مفصلی مادهای ژلاتینی است که بین دو استخوان قرار دارد.
در آرتروز و ساییدگی مفصل زانو تنها بافت غضروفی مفصل فقط درگیر نیست بلکه کل ساختار زانو بعد از غضروف درگیر میشود و پس از آن همه بافتها بعد از غضروف شامل استخوان زیر این غضروف و حتی منیسک ها و رباطها و قسمت عصبی- عضلانی غضروف نیز با مشکل مواجه میشوند. در نتیجه در این مقاله تلاش میکنیم تا به بررسی اوزون تراپی زانو بهعنوان یک روش نوین در درمان اینگونه بیماری بپردازیم .
عوامل ایجادکننده آرتروز زانو
قبل از اینکه به نحوه درمان دردهای مزمن زانو از طریق اوزون تراپی زانو بپردازیم ابتدا باید به عوامل ایجادکننده آرتروز در این ناحیه بپردازیم تا موضوع برای ما شفافتر شود. همانطور که در بالا به صورت مختصر اشاره شد آرتروز زانو یکی از انواع آرتریت زانو است. ایجاد آرتروز زانو تا حدودی مرتبط با مسائل ژنتیکی و نژادی بوده و احتمال ابتلا به آرتروز زانو در خانمها از آقایان بیشتر است.
افزایش سن
بیشترین عامل ایجاد زانودرد و آرتروز زانو افزایش سن و کهولت در نتیجه سایدگی مفصل زانو است.
آسیب زانو یا استفاده زیاد از این ناحیه
یکی از عوامل مؤثر در ابتلا به آرتروز زانو وارد شدن ضربه و همچنین استفاده و کار زیاد این مفصل است.
پارگی کامل رباط ACL و آسیب منیسک
همانطور که اشاره شد روند سایدگی زانو به دلیل افزایش سن اتفاق میافتد اما در مواردی مانند پارگی کامل رباط ACL و آسیب منیسک به دلیل کوهنوردی غیراصولی و بالا رفتنهای مکرر از پله و همچنین دو زانو و چهار زانو زدنهای ممتد موجب آرتروز زودرس میشود.
وزن زیاد
یکی از عوامل تأثیرگذار در ابتلا به آرتروز زانو ، چاقی است. فشار وزن روی زانو و بالا بودن حجم تحمل این فشار توسط زانوها تأثیر زیادی در آسیب دیدن مفصلهای زانو دارد.
اوزون و اوزون تراپی زانو
اوزون گونه فعال اکسیژن است که در ترکیب آن بهجای اکسیژنی (O2) سهاتم O3 داریم که این اکسیژن وافر در اوزون تأثیر فوقالعادهای در درمان بسیاری از بیماریها دارد. (O2) بهطور طبیعی همان اکسیژن موجود در هوا است که به ما کمک میکند تا بهراحتی تنفس کنیم .
اوزون انرژی بسیار بیشتری از اکسیژن داشته و به دلیل آن حجم از اکسیژن وافر تقریباً به بهبود سریعتر هر عارضهای کمک خواهد کرد.
بیش از ۵۰ سال است که اوزون تراپی در سراسر جهان برای درمان بیماریهای مختلف از جمله مشکلات مفصلی مانند آرتروز زانو مورد استقبال قرار گرفته است که علت اهمیت ازون تراپی زانو به خاطر غیر تهاجمی بودن و سریع الاثر بودن این نوع درمان است.

اوزون تراپی زانو و علائم آرتروز زانو
از ویژگیهای بارز این بیماری سفتی و خشکی و زانو درد صبحگاهی در هنگام بیدار شدن از خواب یا بعد از مدتی دوره بی فعالیتی و بیتحرکی است. اگرچه پس از تقریباً ۳۰ دقیقه خشکی و کمی درد ، تسکین پیدا میباید اما در این بیماری، بیمار اغلب برای حرکت مفاصل خود گاهی خم کردن و گاهی راست کردن به مشکل میخورد. همچنین فرد قادر نیست به دلیل زانو درد و خشکی زانو آن را خم و راست نماید.
بعد از اینکه بیمار برای بررسی وجود مشکل در زانو به پزشک مراجعه کرد میتوان از موارد زیر در پزشکی برای تشخیص آرتروز زانو استفاده کرد تا بتوان تائید استفاده از روش اوزون تراپی زانو را برای درمان گرفت:
عکسبرداری رادیولوژی
وضعیت غضروفها با استفاده از تصویربرداری رادیولوژی بهدرستی تشخیص داده نمیشود ، اما امکان تشخیص از بین رفتن غضروفها با مشخص شدن تنگ شدن فضای بین استخوانها در مفاصل فرد امکانپذیر است.
عکسبرداریام آر آی
در ام آر آی با استفاده از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قوی عکسهای دقیق از استخوان و بافتهای نرم آن مثل غضروفها گرفته میشود. ام آر آی معمولاً برای تشخیص آرتروز لازم نیست، اما میتواند اطلاعات بیشتری را در صورت پیچیده بودن شرایط در اختیار پزشک معالج بگذارد.
آزمایش خون
آزمایش خون میتواند سایر عوامل مربوط به درد مفاصل همچون ابتلای فرد به آرتریت روماتوئید را بهراحتی تشخیص دهد.
آزمایش مایع مفصلی
پزشک معالج از طریق خارج کردن مایع مفصلی بیمار با استفاده از یک سوزن به آزمایش و بررسی این مایع بپردازد و وجود بیماری آرتروز زانو و نیاز به درمان را مشخص کند.
نحوه درمان آرتروز زانو به روش اوزون تراپی زانو
پرولوزون به روش درمانی برای بازسازی یا احیاء مفاصل بین دو استخوان در درمان آرتروز زانو گفته میشود. در این نوع درمان بافتها با استفاده از اوزون به دست آمده از دستگاه ازونساز ترمیم میشوند.
در اوزون تراپی زانو ما شاهد تکثیر (رشد، تشکیل) بافت رباط جدید در ناحیههای ضعیف شده خواهیم بود. تزریق ازون به ناحیه زانو در بیمار موجب تسریع فرآیند التیام مفصل زانو خواهد شد. به این دلیل که اوزون مولکول بسیار فعالی میباشد وقتی در کپسول مفصلی تزریق گردد تواناییهای التیامبخشی ترمیم مفصل فیبروبلاستیک را خواهد داشت.
در این روش از درمان ما شاهد ترمیم و محکم شدن ساختارهای شل و رباطها و بافتهای پیوندی با پارگی جزئی خواهیم بود. اوزون به دلیل داشتن خاصیت ضدالتهابی و میکروبی که دارد بهراحتی روند درد و التهاب را متوقف میکند، و با به جریان انداختن گردش خون این جریان حاوی مواد مغذی شده و با آبرسانی به بافتهای آسیبدیده آنها را بهسرعت ترمیم میکند.
از طریق اوزون درمانی دامنه حرکتی مفصل افزایش و درد کاهش مییابد. چون پرولوزون قابلیتی دارد که میتواند آسیبشناسی اکثر اختلالها را اصلاح نماید، و در این روش درد مزمن ۷۵ ـ ۸۵ درصد بیماران برای همیشه درمان شود.
دردهای زانو که بهراحتی از طریق اوزون تراپی زانو درمان میشوند عبارتاند از:
- درد مفصل
- درد در اثر آرتروز
- بیماری دژنراتیو مفصل
- صدمات وارد شده به زانو
- اختلالات مفصل زانو
- پارگی و آسیبدیدگی مینیسک زانو
- کشیدگی و پارگی رباطهای زانو
- اختلالات غضروف مفصلی مثل آرتروز زانو